De Verfwebshop

Sint Katelijnekerk van Mechelen schittert opnieuw!

De Sint-Katelijnekerk in Mechelen, een gotische kerk uit de 14de eeuw, werd gerestaureerd in 2017 en 2018.  Wij voerden de restauratiewerken uit binnen de tijdelijke vereniging Denys-De Witte.  De firma Denys verzorgde de algemene aanneming.  Wijzelf zorgde voor de interieurrestauratie van dit bijzonder monument. 

De houten gewelven werden door ons droog gereinigd en ontstoft.  Hierdoor hebben we de oorspronkelijke patine kunnen behouden.  De natuurstenen kolommen waren zeer sterk vervuild.  Deze hebben we behandeld met een complexerende pasta die alle vuil in zich opneemt.  Na droging werd de paste verwijderd.

De pleisterwerken werden uitgevoerd met een kalkpleister al dan niet op rinkellatten of op strekmetaal.  Vervolgens werden de muren geplamuurd met een aangepaste kalkplamuur.  De muren werden vervolgens geschilderd met een speciale lijmverf.

Zeer bijzonder was de restauratie van het Sint-Antoniusaltaar.  Dit altaar beschikt over een zogenaamde zwartschildering (een uniek gegeven in Vlaanderen).  De zwartschildering diende om een schaduwwerking te creeren langsheen de contouren van het altaar.  De zwartschildering werd door meester-restaurator Jan Verbeke vrijgelegd en gerestaureerd.  Ons team vervolledigde daarna de rest van de zwartschildering die verdwenen was.

Wat we deden?

  • reinigen van natuursteen met reinigingspasta
  • pleister- en plamuurwerken met aangepaste kalkpleister
  • schilderen van muren met lijmverf
  • droogreinigen door middel van gommage van de houten gewelven
  • reconstructie van de verdwenen gewelfversieringen
  • reconstructie van de marmerschilderingen rondom de altaren
  • restauratie van de muurschilderingen achter de beelden
  • vrijleggen en restauratie van de zwartschildering
  • integeren van de nieuwe zwartschildering met de gerestaureerde zwartschildering

Wie waren onze partners?

Wij voerden deze werken uit samen, onder een tijdelijke vereniging, met de firma Denys uit Wondelgem.  De werken stonden onder leiding van het architectenbureau Beek en Hermans uit Mechelen.

 

Het interieur van je monument verdient dringend aandacht?

Wij maken vrijblijvend een raming van de interieurrestauratie van de je monument.

mail ons

© 2020 Schilderwerken De Witte BV - BTW BE 0428.644.582 - algemene voorwaarden - privacy policy - cookie policy - sitemap Quoted: Websites met méér